Copy




Juni 2021

IN DEZE NIEUWSBRIEF

Ondanks de impact van COVID-19, in zowel Nederland als Kenia, hebben vaste donateurs en fondsen ervoor gezorgd dat de kinderen hun scholing ook in het afgelopen jaar hebben kunnen vervolgen. Met horten en stoten, dat wel. Door de sponsoring van diverse instellingen, zijn er o.a. laptops uitgereikt aan studenten. Noodzakelijk voor de jongeren om online les te  volgen en opdrachten in te leveren. Africa Family dankt een ieder die het mogelijk maakt om de kinderen in Kenia te ondersteunen op weg naar een goede toekomst. In deze nieuwsbrief presenteren wij ons jaarverslag, berichten over de gegeven 'Health Classes', het veranderde curriculum in Kenia, de kledingverkoop via Vinted en de banden die wij hadden met Sarah Obama. Lees snel verder!
Jaarverslag 2020

Beste vrienden van Africa Family, hierbij presenteren wij ons jaarverslag 2020. Hierin lezen jullie hoe we 13 kinderen naar de basisschool, 20 kinderen naar de middelbare school en 33 jongeren naar beroepsonderwijs/universiteit hebben ondersteund. Verder lezen jullie hoe we aan gezinsversterking hebben gedaan en het steuntje in de rug hebben geboden dat zo hard nodig was (zeker in tijden van COVID-19). Health workshops, matrassen en klamboes, fietsenproject, bijlessen geven, laptops en studiefaciliteiten creëren..., we hebben in 2020 niet stil gezeten. Met dank voor jullie steun!
 

Jaarverslag 2020

Vinted voor AFF (door Judith)

Het heeft even geduurd voor ik het door had: Marktplaats is uit Vinted is in. Al enige tijd verkoop ik kleding voor AFF via Marktplaats. De laatste maanden ging dat niet echt lekker dus ben ik toch maar eens een kijkje gaan nemen op Vinted, de nieuwe verkoopsite voor kleding. Geen idee hoe het werkte maar toch wat kleding geplaatst en in 1 middag 5 items verkocht die op marktplaats al maanden op een nieuwe eigenaar wachtten. In één woord: geweldig! De verzendkosten zijn laag en dat loopt via kanalen waar ik echt nog nooit van gehoord heb. Kopers van Nederland tot aan Spanje. En wat een leuke reacties krijg je van andere Vinties (zo heet je blijkbaar als je op Vinted handelt) die vragen voor welke stichting ik de kleding verkoop. Er is een zeiljack verhuisd naar een nieuwe eigenaar in Spanje. Zijn reactie en interesse waren hartverwarmend: "I love this kind of things, volunteers collaborating to help other people by the education it's very nice and very important. Thank you for all and I hope everything will be ok, thank you!" De verkoop lag tijdens de lockdown een beetje stil maar inmiddels ben ik weer volop aan de slag met Vinted!
Health classes 

In 2019 zijn we gestart met een pilot van het geven van gezondheidsvoorlichting door middel van 'health classes'. Tijdens deze lessen wordt onder andere gesproken over seksuele voorlichting, onderhoud van klamboes, algemene hygiëne, veiligheid en “meisjeszaken”. Deze bleken erg succesvol, en om dit te kunnen voortzetten in 2020 en 2021, hebben we ondersteuning gevraagd aan verschillende instanties waaronder de Stichting Zorg en Zekerheid alsmede de W.M. de Hoop Stichting. Beide stichtingen stimuleren en financieren projecten ter verbetering van de gezondheidszorg in de meest brede zin. Tot onze grote vreugde hebben de 2 genoemde stichtingen onze aanvraag gehonoreerd!

De uitvoering wordt lokaal gedaan door Francis Onyuolu. Francis is arts in opleiding en wordt via Africa Family al jaren gesponsord door een groep Nederlandse artsen. Hij wordt ondersteund door Joyce Magero, die als tiener in het Africa Family project werd opgenomen en een opleiding tot maatschappelijk werkster heeft afgerond. Momenteel is ze bezig met een opleiding tot verpleegkundige. Francis en Joyce deden samen ook de pilot 'health classes' in 2019 en door het aangetoonde succes willen ze de lessen graag professioneel voortzetten in Busia, Kisumu, Seme en Siaya. Met het gedoneerde bedrag kunnen we lesmateriaal aanschaffen zoals pen en schrift, flipovers, een syllabus voor elk kind, voorbeelden van maandverband en condooms alsook een klamboe. Van dit bedrag worden ook de 2 trainers betaald en krijgt elk kind een maaltijd aangeboden die ze normaal gesproken op school zouden krijgen. Aan het eind van de lessen krijgen de kinderen een kleine “goodiebag” mee waarbij met name stukken zeep van belang zijn. Het meegeven van een cadeautasje was al onderdeel van het plan maar ook hier geldt dat dit door Corona nog veel belangrijker is geworden om de kinderen zeep voor thuis mee te geven. Daarnaast krijgen de kinderen een simpel katoenen armbandje dat ze kunnen dragen als aandenken en geheugensteuntje.

Nieuw curriculum in Kenia


In Kenia wordt er gewerkt om een nieuw curriculum te introduceren (competence based curriculum). Dat betekent dat er minder vakken komen en er meer holistisch les wordt gegeven, Het schooljaar gaat ook veranderen. Het nieuwe schooljaar gaat op 26 juli starten (een maandje eerder dan in Nederland) terwijl het schooljaar normaliter in januari startte. Ook gaat Kenia van een 8-4-4 systeem (8 jaar basisschool, 4 jaar middelbare school, 4 jaar beroepsonderwijs/universiteit) naar een ander systeem. Het wordt een 2-6-3-3-3 systeem (2 jaar voorschool, 3 jaar lagere basisschool = early years education, daarna 3 jaar hogere basisschool en 3 jaar middelbare school = middle school education) en daarna 3 jaar hogere middelbare school en 3 beroepsonderwijs/universiteit = senior school, tertiary & university). Voor onze kinderen betekent dit een enorme verandering. Ze moeten ineens, mede ook door corona, veel meer studie-uren maken om over te kunnen gaan naar de volgende klas. Het nieuwe jaar begint immers niet in januari maar al in juli! Ook is de basisschool opeens maar 6 jaar in plaats van 8 jaar, dus dat is even wennen voor iedereen. Verder zijn er veranderingen in het lerarenonderwijs. Daardoor komen enkele studenten die vorig jaar nog 'bevoegd' zouden zijn geworden om les te geven, nu in de problemen. Zij moeten nu vanwege de veranderde eisen een extra master doen om les te kunnen geven. Kinderen en jongeren missen veel lessen door de lock-down, de risico's die COVID-19 met zich meebrengt én de veranderingen in het schooljaar en de eisen maken het allemaal erg rommelig. We proberen hen hierbij zo goed mogelijk te ondersteunen door bijles te laten geven en de mogelijkheid te bieden om 's avonds te kunnen studeren in veilige leeromgevingen met elektriciteit.

Sarah Obama 

In 2010 bezochten en Jan en Riktia Dosker een aantal deelnemers aan de projecten in Kenia. Tijdens deze reis verbleven zij ook enkele dagen op een Polytechnic in Shiaya county, vlak buiten Kisumu. Het gebied waar ook enkele van de kinderen die gesponsord worden door Africa Family wonen. De leerlingen op de Polytechnic leerden o.a. voor een functie in het hotelmanagement, automonteur of metselaar. De kok, werkzaam op de school, begeleidde Jan en Riktia als gids op een dagtrip in de omgeving en de chauffeur in dienst van de school, bestuurde het busje. Terloops vertelde de kok dat de oma van Barack Obama in de omgeving woonde en zij ook een stichting had die weeskinderen naar school hielp. Dat was bijzonder.... De stichting van Sarah Obama zat slechts een paar dorpen verwijderd van waar wij werken! De vraag van Jan of wij haar konden bezoeken om kennis te maken en over de stichtingen van gedachten te wisselen, mondde uit in een zoektocht over allerlei modderweggetjes met uiteindelijk zicht op een hek in aanbouw en ver daarachter een huis. Aangekomen bij Sarah Obama! Na het noteren van de namen en het doel van het bezoek door een bewaker bij het hek in aanbouw, werden ze hartelijk ontvangen door een neef van Sarah die haar belangen behartigde. Wachtend op Sarah en met uitzicht op het raam van de kamer waar Barack Obama nog had geslapen werden de kok en de chauffeur heel zenuwachtig. Dat zij zo onverwacht een belangrijk persoon zouden ontmoeten maakte diepe indruk. De neef vertelde ondertussen dat Sarah’s stichting veel weeskinderen ondersteunde en dat er ook regelmatig kinderen in haar huis werden opgevangen en gevoed, hetgeen ook onze projectmanager Roselyn doet. Ook vertelde hij dat Sarah de vader van Barack Obama jarenlang achter op haar fiets naar school had gebracht en weer had opgehaald. Hij zei o.a. “She loves education, because it makes children selfsufficient”. Nadat Sarah was aangeschoven werd er over het belang en de raakvlakken van beide stichtingen gesproken en gaf Sarah aan hoe zij waardeerde dat ook 'niet-Kenianen' zich bekommerden om het welzijn van kinderen en het belang van scholing. Sarah zelf sprak alleen Swahili en was analfabeet, haar neef fungeerde als tolk en deed dat heel liefdevol. Zij benadrukte extra het belang van toegang tot scholing voor meisjes. "If a woman gets an education she will not only educate herself and her family but educates the entire village." Sarah Obama stierf op 99 jarige leeftijd 31 maart 2021. Haar werk wordt voortgezet. 

Studiefaciliteit Busia bijna af!


De afgelopen weken zijn we voornamelijk bezig geweest met het afronden van een studiefaciliteit in Busia, een stad op de grens van Kenia en Oeganda. En wat wordt het mooi! Het pand is door de lokale bevolking zelf gebouwd, er zitten ramen in en we starten nu met de verdere inrichting. We hebben hier een mooi bedrag van 2500 euro subsidie voor gekregen en de rest is aangevuld door twee bestuursleden van Africa Family. Binnenkort wordt door Martin, die in ons project zat en inmiddels timmerman is, een mooie grote boekenkast gemaakt zodat het echt de status van een studiefaciliteit/kleine bibliotheek kan krijgen. Deze maand zijn hier ook al volop bijlessen gegeven en studeren de kinderen hier ‘s avonds omdat er ook al elektriciteit is. De bijlessen worden gegeven door alumni en studenten die via Africa Family studiebeurzen krijgen. Hoewel zij het zelf ook echt niet makkelijk hebben, vaak ook maar 1 maaltijd per dag krijgen en tot de armste studenten behoren, zetten zij zich vrijwillig in om andere kinderen te inspireren in zichzelf te geloven. Geloven in jezelf en dat je een kans hebt, ondanks dat je bent geboren in extreme armoede. En hoewel er veel ‘financiële armoede’ in de gebieden is waar wij werken, karakteriseert dit vrijwillig overdragen van kennis en de tomeloze inzet om de volgende generatie ook verder te helpen, de ‘sociale rijkdom’ van Afrika!

Social Media 

Zowel op Facebook als op Instagram, en nu zelfs via Linkedin, posten wij regelmatig berichten. Soms verkorte versies van de onderwerpen die in de nieuwsbrieven aan bod komen, maar ook onderwerpen die relateren aan bijzondere dagen zoals de dag van de VN. Volg en like us!

Facebook
Instagram
LinkedIn

DONEREN

Alle donaties zijn welkom bij Africa Family; van klein tot groot en van eenmalig tot een vast periodiek bedrag. Heb je vragen over doneren? Je kan ons altijd bereiken via info@africafamily.nl.

EENMALIG DONEREN

Wil je eenmalig doneren? Dan kan op diverse manieren 1) Gemakkelijk via onze website www.africafamily.nl met de knop Direct helpen (eenmalige donatie). 2) Doneren kan ook via bunq.me/africafamily of 3) overmaken op onze bankrekening op NL67TRIO0786669608 t.n.v. Africa Family. We hebben dus zowel een rekening bij Triodos als bij Bunq; beide zijn de zakelijke rekeningen van Africa Family.


VASTE DONATEUR WORDEN

We zijn altijd opzoek naar vaste donateurs. Zoals Jan Dosker, de mede-oprichter van deze stichting, altijd al zei: "De vaste donateurs zijn de basis van de stichting, de kurk waarop onze mooie stichting drijft." Ook hiervoor zijn meerdere mogelijkheden: 1) Je kan dit doen door zelf een periodieke donatie (bijvoorbeeld maandelijks) in te stellen via je eigen bank naar ons bankrekeningnummer NL67TRIO0786669608. 2) Je kan ook kiezen voor een incasso. Vul hiervoor ons incassoformulier in dat via de website te vinden is: via Word vaste donateur en dan Machtigingsformulier.


AFRICA FAMILY & DE BELASTINGDIENST

Africa Family Foundation is een ANBI-stichting. Dit betekent dat giften aftrekbaar zijn van de belasting. Je krijgt je inkomstenbelasting dan terug over dit bedrag, 37,35% of 49,50% afhankelijk van je eigen situatie. Voor eenmalige giften geldt er een drempelbedrag van 1% van je inkomen. Alleen giften boven deze 1% zijn aftrekbaar. Als je ervoor kiest om je gift vast te leggen middels een simpel standaard formulier dan zijn al je giften aftrekbaar zonder drempel! Het formulier staat op onze website bij Word vaste donateur en dan Formulier periodieke gift.


Facebook 'Africa Family Foundation'
Instagram 'Africa Family Foundation'
Website 'Africa Family Foundation'
Volg Africa Family Foundation ook via social media, of neem een kijkje op onze website www.africafamily.nl 

Copyright © 2018, Africa Family Foundation. All rights reserved.


Ons e-mailadres is:
info@africafamily.nl

Wil je je voorkeuren voor het ontvangen van deze nieuwsbrief aanpassen?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Africa Family Foundation · De Goedemeent · 3 · Purmerend, Noord-Holland 1447 PT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp